Què determina el càncer?

Què determina el càncer?

Un informe de l'Organització Mundial de la Salut mostra que hi ha molts malentesos sobre el càncer entre el públic, els pacients i alguns membres del personal mèdic. La Xarxa de Salut Popular va realitzar recentment una enquesta i va resumir els deu malentesos més comuns sobre el càncer.

Mite 1: el càncer està determinat principalment pels gens

Una enquesta realitzada per un lloc web de Taiwan va trobar que 1/5 dels enquestats creien que el càncer és causat principalment per gens genètics.

Opinió d'experts: De fet, l'herència és només un dels factors que provoquen el càncer. La contaminació ambiental, els hàbits de vida i d'alimentació poc saludables, l'estrès excessiu, etc. estan estretament relacionats amb l'aparició del càncer. Alguns càncers tenen un risc genètic més elevat i requereixen un cribratge. Per exemple, si la mare té càncer de mama, el risc de desenvolupar càncer de mama de la filla és de 2 a 3 vegades el de la població general. No obstant això, el risc genètic d'alguns càncers és molt petit. Per exemple, entre els pacients amb càncer colorectal, només un 5% està relacionat amb la genètica. Els estudis han confirmat que, en comparació amb els gens, els mals hàbits com el tabaquisme, l'alcoholisme, quedar-se despert tard i la contaminació ambiental com la contaminació de l'aire, els residus químics i de pesticides, són més perjudicials per a l'organisme.

Mite 2: el càncer no es pot prevenir

Molta gent creu que el càncer és difícil de prevenir i no saben quins aspectes de la vida haurien de prestar atenció.

Opinió d'experts: l'Organització Mundial de la Salut suggereix que 1/3 dels tumors malignes es poden prevenir, 1/3 són tractables i 1/3 són curables. La iniciativa per prevenir el càncer està en mans de tots. L'Associació Americana d'Investigació del Càncer assenyala que la forma més senzilla de prevenir el càncer és menjar més fruites i verdures, cosa que pot reduir el risc de càncer en un 20%. També recomana que les persones mengin almenys 5 porcions de fruites i verdures al dia (1 porció és d'uns 85 grams), reduir la ingesta de greixos animals, mantenir un pes estàndard, fer exercici durant almenys 30 minuts al dia i deixar de fumar. Sempre que seguiu la primera línia de defensa de "més val prevenir que curar", desenvolupeu un estil de vida saludable, eviteu els factors de risc de càncer coneguts i afegiu la segona línia de defensa de la detecció regular, no és difícil mantenir-vos lluny del càncer.

Mite 3: els vegetarians tenen menys probabilitats de patir càncer

L'enquesta mostra que el 24% dels enquestats creu fermament que els vegetarians tenen un menor risc de càncer.

Opinió d'experts: els estudis han demostrat que les persones que sovint mengen molta carn i peix tenen un risc més elevat de càncer, mentre que els vegetarians mengen fruites i verdures cada dia i tenen una ingesta adequada de fibra dietètica, de manera que el seu risc de càncer colorectal és menor que les persones normals. No obstant això, la dieta vegetariana a llarg termini pot provocar un desequilibri nutricional. Un estudi austríac va trobar que els vegetarians poden augmentar el risc de càncer entre 2 i 2,5 vegades més que els que mengen carn a causa de la seva baixa ingesta de greix animal. Si vols prevenir el càncer, és especialment important tenir una dieta equilibrada. No has de ser parcial o exigent amb els aliments. Intenta menjar principalment ingredients naturals, s'ha de limitar a 1 o 2 vegades a la setmana, i menjar 5 porcions de fruites i verdures de diferents colors.

Mite 4: tenir molts lunars pot provocar càncer de pell

"Les persones amb molts lunars tenen un major risc de càncer".

Opinió d'experts: els talps es poden dividir en talps autòctons que estan presents en néixer i talps que es formen més tard a la vida a causa de factors ambientals i físics. Durant la pubertat i l'embaràs, el nombre de lunars pot augmentar, arribant a un màxim a l'edat mitjana. La majoria dels lunars del cos de les persones són talps melanocítics benignes i no cal preocupar-se. Si un lunar presenta canvis anormals en el color, la mida, la forma, etc., s'ha de prestar especial atenció a les següents característiques: es va estenent gradualment cap a l'exterior, amb un diàmetre superior a 0,6 cm;

Mite 5: els pits grans tenen més probabilitats de causar càncer de mama

"Els pits grans tenen més probabilitats de causar càncer de mama" també és un malentès de moltes persones, però de fet, això no és científic.

Opinió d'experts: els pits grans no són un factor d'alt risc per al càncer de mama, però els antecedents familiars sí que ho són: menarquia precoç, menopausa tardana, no estar casat, sense fills, tenir fills tardà i no alletar. Sovint es troba a la clínica ambulatòria que la majoria dels pacients amb càncer de mama acudeixen a la clínica només perquè senten un nus o senten dolor quan es posen la roba interior. Si el càncer de mama es detecta i es tracta precoçment, la taxa de curació és molt alta i la taxa de supervivència a 5 anys per als casos de l'etapa 0 a 1 arriba al 95%. Es recomana que les dones majors de 45 anys s'autoexaminin els pits cada mes i es facin exàmens físics periòdics cada any.

Mite 6: Menjar aliments ecològics pot prevenir el càncer

Comprar aliments ecològics és una nova tendència per a la salut dels darrers anys. L'enquesta va trobar que el 39% dels enquestats d'entre 50 i 59 anys creien que menjar aliments ecològics pot prevenir el càncer, mentre que entre les persones de 13 a 19 anys, aquesta proporció arriba al 53%.

Opinió d'experts: els aliments ecològics no utilitzen pesticides químics, fertilitzants químics, herbicides o altres fàrmacs no naturals durant el procés de plantació o cultiu, de manera que els ingredients alimentaris són més segurs. Actualment, la majoria dels aliments ecològics són verdures i fruites. Un estudi de nou anys de la Universitat d'Oxford al Regne Unit va demostrar que les dones que consumeixen aliments ecològics durant molt de temps no tenen un risc diferent de patir càncer que les dones que mai mengen aliments ecològics. Per menjar de manera saludable, cal diversificar la vostra dieta, menjar més aliments locals i de temporada i menjar fruits secs cada dia.

Mite 7: El cos àcid és propens al càncer

"El cos humà només està sa quan és dèbilment alcalí", "Les persones amb constitució àcida són especialment propenses a patir càncer"... En els darrers anys, diverses declaracions sobre "constitució àcida i alcalina" s'han estès àmpliament i s'han convertit en un concepte popular en alguns anuncis de productes sanitaris i programes de televisió de salut.

Opinió d'experts: no hi ha una constitució àcida o alcalina en la ciència, és pura tonteria. En primer lloc, hi ha molts tipus de líquids al cos humà, incloent el líquid intracel·lular, el líquid extracel·lular (líquid tisular, sang i limfa), diversos líquids digestius secretats pel sistema digestiu, així com la suor, l'orina, etc. Aquests líquids tenen la seva pròpia acidesa i alcalinitat, i l'anomenat "líquid corporal" és molt vague.

Mite 8: no hi ha cura per al càncer avançat

La majoria dels pacients amb càncer tenen més por de sentir que es troben en una fase tardana i que les cèl·lules canceroses han fet metàstasi des del lloc primari fins al fetge, els pulmons, els ossos i altres parts. L'enquesta va trobar que el 46% dels enquestats d'entre 50 i 59 anys creien que no hi havia cura per al càncer avançat.

Opinió d'experts: encara que el càncer fa metàstasi, la gravetat varia i no es pot generalitzar. Amb l'avenç de la medicina, alguns càncers encara es poden curar fins i tot si es descobreixen en les etapes avançades. Per exemple, els efectes del tractament del limfoma i el càncer testicular són força bons. Amb els avenços continus en fàrmacs terapèutics dirigits, fins i tot el càncer de pulmó avançat, càncer de mama, etc. es pot controlar millor i la supervivència es pot allargar diversos mesos o fins i tot anys. Sempre que segueixis els consells del metge i rebis tractament, hi ha esperança que puguis "viure amb el tumor" durant molt de temps.

Mite 9: el dejuni pot matar les cèl·lules canceroses

Molts pacients amb càncer creuen que si no permeten que les cèl·lules canceroses absorbeixin cap nutrient, poden "morir-se de gana", de manera que adopten "teràpia de dejuni" per controlar el càncer. L'enquesta mostra que el 14% dels enquestats de mitjana edat està d'acord amb aquesta visió, mentre que la proporció de persones majors de 60 anys arriba al 22%.

Opinió d'experts: clínicament, hi ha hagut pacients amb càncer de fetge que només bevien aigua i menjaven una petita quantitat de fruites i verdures en un intent de "matar de fam" les cèl·lules canceroses, però van acabar morint de fam. En termes generals, els pacients amb càncer que dejunen poden perdre 10 quilos en una setmana, la qual cosa redueix la seva immunitat i facilita la supervivència de les cèl·lules canceroses. Els estudis han trobat que el sucre és l'aliment preferit de les cèl·lules cancerígenes La incidència del càncer colorectal, el càncer de mama, el càncer d'endometri i altres càncers estan relacionats amb l'amor per menjar sucre. Un estudi de la Harvard Medical School als Estats Units va trobar que les dones a qui els agrada menjar aliments amb un índex glucèmic alt tenen un risc tres vegades més gran de patir càncer colorectal que les persones normals. Els sucres refinats i els aliments processats, com ara begudes dolces, caramels, pastissos i altres aperitius, pertanyen a aquesta categoria d'aliments, i la gent és millor menjar-ne menys.

Mite 10: la quimioteràpia i la radioteràpia sens dubte provocaran la caiguda del cabell

L'enquesta mostra que el 76% dels enquestats d'entre 50 i 59 anys creu que "la pèrdua de cabell serà inevitable després de sotmetre's a radioteràpia i quimioteràpia".

Opinió d'experts: els fàrmacs de quimioteràpia funcionen principalment inhibint el creixement de les cèl·lules canceroses, però també poden "matar les bones i les dolentes" i danyar les cèl·lules normals, especialment les cèl·lules del fol·licle pilós i les cèl·lules germinals. Per exemple, els fàrmacs de quimioteràpia per al càncer de mama poden causar fàcilment la pèrdua del cabell. Tanmateix, alguns fàrmacs de quimioteràpia per als tumors gastrointestinals només funcionen sobre les cèl·lules de la mucosa gastrointestinal i els pacients no experimentaran pèrdua de cabell. Per tal de facilitar que els pacients amb càncer acceptin psicològicament la realitat de la caiguda del cabell, es recomana que es tallin els cabells llargs en cabells curts o plans abans de la quimioteràpia.

<<:  7 consells per tractar els ulls secs

>>:  Nou aliments que ajuden a les dones a tenir un període menstrual còmode

Recomanar articles

Com tractar la hipertensió lleu, 3 mètodes per ajudar-te

La hipertensió és una malaltia comuna que està re...

Què tal Cosmo Oil? Comentaris i informació del lloc web de Cosmo Oil Company

Què és Cosmo Oil? COSMO OIL (コスモ油株式会社) és una comp...

Què tal Sports Japan? Ressenyes de Sports Japan i informació del lloc web

Què és Sports Japan? Sports Nippon (Sponichi Annex...

Pots esprémer l'acne? Aquests s'han de tenir en compte

L'acne, també conegut com a acne, és un tipus...

Estirar el lligament de la cama us pot ajudar a créixer més alt?

Els lligaments són teixits molt coneguts per a le...

Com saber si els alvocats estan madurs

L'alvocat té un valor nutricional relativamen...

Quin és el pronòstic de l'espondilitis anquilosant?

L'espondilitis anquilosant és una inflamació ...

Què passa amb Coal India? Comentaris i informació del lloc web de Coal India Company

Què és Coal India Limited? Coal India és una empre...

Menjar meló amarg després d'un àpat realment ajuda a perdre pes?

El meló amarg és l'aliment refrescant més com...

Quins són els tractaments per a la pitiriasi versicolor?

Quan arriba l'estiu, crec que molts dels meus...

Què passa amb les dentadures?

Moltes persones saben que una vegada que hi ha un...

Quins són els tractaments per a la hiperplàsia òssia de les vèrtebres lumbars?

La hiperplàsia òssia de les vèrtebres lumbars té ...